zondag 13 februari 2011

Tip: Spinazie eten.


Wie geintereseerd is in filosofie, psychologie, mindfulness (en blijdschap) zal misschien veel plezier beleven aan de boekjes (‘jes’ niet in de zin van statuur, maar dikte) van Jan Knol, over de filosfie van Spinoza. Ontzettend prettig leesbaar, inzichtelijk en onderhoudend schrijft hij!
Jan Knol is theoloog en groot Spinoza-adept. Daarin staat ie niet alleen. Ter illustratie een paar flaptekst-quotes uit het boekje “En je zult spinazie eten (aan tafel bij Spinoza, filosoof van de blijdschap)”: ‘Spinoza is de nobelste en liefelijkste van de grote filosofen’ (Russell). ‘Het begin van alle filosofie is volgeling van Spinoza te zijn’ (Hegel).‘Graag geef ik mijn afhankelijkheid aan Spinoza’s leer toe’ (Freud).
De uitdrukking ‘Ga zo voort mijn zoon en ge zult spinazie eten” (die ik niet kende, maar jullie misschien wel) komt voort uit een dichtregel: “Ga zo voort mijn zoon en ge zult Spinoza heten” M.a.w.: heel groot worden.
Spinoza’s beroemdste werk de ‘Ethica’ is heel moeilijk en schier onleesbaar zo schijnt het. Gelukkig hebben wij Jan Knol. En kunnen ook wíj blij worden van Spinoza’s leer. Zijn filosofie is vandaag (weer) enorm ‘hot’. En niet voor niets (maar voert te ver om hier op in te gaan). Er zijn ook overeenkomsten met de op dit moment zo populaire ‘mindfulness’. Waarin ook veel waarde wordt gehecht aan concepten als aandacht voor het alledaagse, en acceptatie.
Spinoza’s grondstelling is dat God en de natuur, God en de wereld, materie en geest, één zijn. Zo bezien, staat als met elkaar in verbinding, hangt alles samen, en is dus alles goed zoals het is.
Ik heb nu al eigenlijk teveel opgeschreven zonder mijn vingers eraan te verbranden, want Spinoza’s leer is complex (ondanks ook prachtig en zelfs eenvoudig op een bepaalde manier). Ik laat het daarom graag over aan de zeer leesbare boekjes van Jan Knol.
Ik zou echter als therapeut geen therapeut meer zijn als ik niet de hoogmoed had Jan Knol (ik heb Spinoza zelf niet gelezen) op één punt tegen te spreken. Dat punt is: “De tijd heelt alle wonden. Een herinnering aan een voorval dat naar ons idee lang geleden heeft plaatsgevonden, heeft voor ons een mindere intensiteit dan de herinnering aan een voorval dat kortgeleden plaatsvond.” Uit mijn praktijk weet ik dat dit niet altijd opgaat (helaas, en daarom een geluk dat wij therapeuten er zijn :-))
Maar laat deze ene kritische noot je niet weerhouden je te laten opladen en blij maken, door Spinoza’s mooie filosofie en de boekjes van Jan Knol.
Andere titels van Jan Knol:
Spinoza uit zijn gelijkenissen en voorbeelden” (2007) "Spinoza's intuitie"  (2009)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten